Gada nevārds 2012: uzrunāt (problēmu); gada vārds: ziemotne; spārnotais teiciens: Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķi tiks izskatīta.Aizritot 2012. gadam, RLB latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju apkopoja un izvērtēja gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena kandidātus.

Ikgadējā visas sabiedrības aptauja notika jau 10. reizi, tāpēc vērtētājiem, kā arī visiem novērotājiem un dalībniekiem nu ir iespējams rast secinājumus par latviešu valodas tendencēm un pārmaiņām valodas lietotāju attieksmē ilgākā laika periodā.

Par 2012. gada žūrijas locekļiem bija pieaicināti: tulkotāja, literātūrkritiķe Ieva Kolmane; emeritētā profesore, filoloģijas doktore Dzintra Paegle; terminoloģe Valentīna Skujiņa; terminologs, tulkotājs Aldis Lauzis; profesors, filoloģijas doktors Juris Baldunčiks; dzejnieks, rakstnieks Jānis Rokpelnis; Aivars Petrauskis.

21. janvārī žūrija paziņoja REZULTĀTUS:

2012. gada vārds – «ziemotne».
2012. gada nevārds – «uzrunāt (problēmu)».
2012. gada spārnotais teiciens – «Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķa pārkāpumu tiks izskatīta».

Visu trīs katēgoriju skaidrojums kopā ar iepriekšējos gados uzvarējušiem vārdiem un teicieniem ir sniegts šeit: gada vārds, nevārds un teiciens.

Līdzās gada spilgtāko un populārāko vārdu meklēšanai LVAK šoreiz bija izsludinājusi arī papildu aktīvitāti «Jaunvārdu kalve».

***

Zīmīgākos pamanītos vārdus un teicienus arī jūs varat iesūtīt visu gadu uz e-pasta adresi gadavards@inbox.lv (lai tie neaizmirstos līdz gada beigām). It sevišķi gaidām pieteikumus ar  gada vārdiem – tādiem, kas ļauj izteikties ērti, precīzi, harmoniski, labskanīgi un bez liekas svešvalodu pieskaņas.

Gada vārdam un gada nevārdam ir jābūt plaši izplatītam – ja ne visā tautā, tad vismaz kādā atsevišķā vidē, kontekstā.
1) Gada vārdam – vajadzīgam un iederīgam, morfoloģiski pareizi veidotam.
2) Nevārdam – īpaši neiederīgam, nepatīkamam, iespējams, arī nepareizi veidotam.
3) Spārnotajam teicienam – izteiksmīgam, trāpīgam.

Pieteicējiem jānorāda, kuŗā katēgorijā vārds vai teiciens tiek pieteikts, kur tas pamanīts, kad un kāpēc tiek īpaši bieži lietots. Lūdzam dalīties arī savās domās par pieteiktā vārda labajām un sliktajām īpašībām. Sīkāka informācija – šajā lapā: gada vārds, nevārds un teiciens.

latvijas-karogs-svetki-2012-gada-vards-nevards-sparnotais-teiciens, valsts svētku diena; ziemotne; uzrunāt problēmu; Andris Vilks par Lato Lapsas sūdzību par Dzintaru Zaķi..; flag of Latvia; Latvian word of the year 2012 survey by linguists & Riga Latvian society's Latvian Language Advancement Group.

Citur: aicinājums piedalīties akcijā 29.12.2012.  LNT  ziņās.

Comments
  1. Ja tā nolemts, tad acīmredzot “uzrunāt problēmu” tiek šad tad lietots. Man gan nācies dzirdēt tikai “aprunāt problēmu”, kas ir vēl dīvaināk. Bet par uzrunāšanu esmu palaikam dzirdējis “tas mani uzrunā/neuzrunā”

  2. Interesanti says:

    Kāpēc jūs rakstāt “katēgorija” un “aktīvitāte”, nevis “kategorija” un “aktivitāte”? Un lietojat mīkstināto “r”? Kāds tam ir pamatojums?

    • pienene says:

      Tāpēc, ka tādu rakstību paredz pirmskaŗa sistēma jeb mūsdienu latviešu pareizrakstība bez padomju laika piejaukumiem. Ieteicams iepazīties ar šo aprakstu:

      Klasiskā latviešu pareizrakstība

      “Aktīvitāte” ir atvasināta no vārda “aktīvs”.
      “Katēgorija” ir (sen)grieķu izcelsmes vārds, un tajā tiek saglabāts oriģinālvalodas patskaņa gaŗums.

  3. […] Kā rakstīja mans draugs, papildus dzimtajai valodai un dažām svešvalodām, es runāju vēl trīs valodās: sarkasms, ironija un nenormatīvā leksika. Tālāk būtu jāseko buķetei ar visu šo trīs valodu savienojumu, bet iesākumā citāts no RLB latviešu valodas attīstības kopas mājaslapas: […]

Kommentāru lodziņš: